grand café de oude school
In het historische hart van Warmond, naast het Oude Raadhuis, staat de oude dorpspomp. Erachter ligt een klein door bomen omzoomd plein. Op dat plein staat van voorjaar tot en met het najaar het terras van Grand Café De Oude School. ‘Van april tot en met september zit ons terras vol met dagjesmensen, fietsers, wandelaars en zeilers die bij ons hun dorst komen lessen. In de koele avonden en de rest van het jaar verplaatst de gezelligheid zich naar binnen.’
Robert en Els van Grieken zijn gastheer en gastvrouw van dit stukje dorpse gezelligheid. Gezelligheid die in veel grotere kring dan alleen het dorp bekend is. ‘Wij zijn het hart van Warmond, maar hebben onder dagjesmensen en vakantiegangers vanuit heel Nederland en daarbuiten, vaste gasten. En wie ons nog niet kent, weet niet wat-ie mist.’ Die reputatie hebben ze, met hun team van zo’n dertig medewerkers in relatief korte tijd gevestigd. ‘Dan te bedenken dat wij dit acht jaar geleden met zijn tweeën zijn begonnen,’ zegt Els. ‘Robert en ik wilden ooit nog eens een eigen zaak beginnen. Wij hebben dit stapje voor stapje opgebouwd en daar zijn wij nu heel tevreden over.’
Robert en Els waren de veertig al gepasseerd toen zij met Grand Cafe De Oude School begonnen. ‘Er was op deze locatie al een café, maar daar zie je nu niets meer van terug. Het leek ons het beste om echt buiten – op het terras – te beginnen. Wanneer je daar aanloop krijgt, dan komen gasten vervolgens vanzelf naar binnen.’ Ieder seizoen pakten ze weer iets nieuws aan om te verbeteren. ‘Bij al onze keuzes vinden wij het leuk wanneer er een verhaal achter zit. Zo schenken wij in samenwerking met de plaatselijke Julianabrouwerij een eigen amberbier, genoemd naar de vroegere veldwachter Willem Kaak. Wij kiezen dus ook voor streekproducten: boter van de Lakenvelder koeien uit de Boterhuispolder, zalm en paling uit Katwijk. Dat soort specialiteiten wordt ook door gasten van buiten de regio gewaardeerd.’
Vorig jaar was de centraal geplaatste bar aan de beur voor een make over. ‘Het hele interieur is door onszelf bedacht en uitgetekend. Daarbij houden vast aan een stijl die bij ons past. Zo behouden wij continu de sfeer en verfijnen die ook telkens.’ Het voormalige schoolgebouw uit 1876 heeft geen ramen op de begane grond (‘de kindertjes moesten zich vlijtig concentreren op hun werk, tenslotte’). Dus is het een grote verrassing wanneer je binnenkomt in weelderig groen aangeklede en fleurig behangen ruimte. ‘Die verrassing merken wij bij al onze gasten. Het is juist voor de toevallige voorbijgangers een reden om een keer terug te komen. En als je dan toch een tafeltje aan het raam wilt, dan zetten wij een karretje met een antiek raam naast je tafel.’
‘Iedereen die bij ons binnenloopt is een mystery guest. Ons team is zeer toegewijd en weet dat iedere gast en ieder moment telt. Wij stellen ons telkens opnieuw de vraag wat een gast van ons zou verwachten en hóe hij bediend wil worden.’ Dat betekent een afwisselende kaart – met een heel leuk 6-gangenmenu van fraaie gerechtjes – goede wijnen voor schappelijke prijzen, alle likeuren van Wijnand Focking en de vaste Oude Schoolmaaltijd voor € 14,50. Hoe heet dat in de Michelin-gids: een terrasje pakken of een avond uit eten bij De Oude School is ‘de omweg waard’.
Dorpsstraat 38-40
2361 BE Warmond
De andere 5 genomineerden van Horeca & Retail Food in 2026.