reftech - inventing & constructing climate

‘Buiten is het . . .’ altijd anders; Maar binnen heerst precies het juiste klimaat

Bouw, Installatie & Techniek > 10 medewerkers | 2022

Wat hebben mango’s in de Rotterdamse havens, medicijnen van Bayer, de skihal in Landgraaf en de hammen van Van der Mey met elkaar gemeen? ‘In alle ruimtes van die organisaties heerst precies het juiste binnenklimaat door de ontwerpen en de installaties die wij voor hen hebben bedacht en gebouwd.’ Simpeler dan dat kan Peter Hoek, zoon van oprichter Jaap Hoek, van Reftech het niet maken. Maar dat is na lang aandringen, want wat zit er een mooi verhaal in dit bedrijf.

‘Veertig jaar geleden werd mijn vader gevraagd om ‘klimaatkamers’ te maken voor de rijping van Chiquita-bananen. Die komen gekoeld aan in Rotterdam en moeten dan zorgvuldig op temperatuur gebracht worden in de juiste atmosfeer. Ons huidige bedrijf – met meer dan 20 gespecialiseerde ontwerpers en monteurs – draait volledig om die drie zaken: zorgvuldig, temperatuur en atmosfeer.’

Daarbij gaan de mannen van Reftech héél ver: ‘Met onze installaties kunnen wij tot op o,1° C, micromols, exacte volumes en de nanometer juiste lichtgolflengte het klimaat in een ruimte sturen. De hardware daarvoor kopen wij in, de software ontwikkelen wij zelf.’ Het is een specialisme waar het Sassenheimse bedrijf verschrikkelijk veel kanten mee op kan.

Exact werken brengt exacte klanten

De ontwikkeling van koudetechniek en klimaatbeheersing heeft een enorme vlucht genomen door vooruitgang van de wetenschap. Reftech gaat daar al jaren in mee, en loopt er zelfs in voorop. ‘Het komt nog steeds voor dat wij bij opdrachtgevers situaties aantreffen die wij echt flink kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld in labs in Engelse universiteiten, waar men gewend was experimenten in het midden van de kamer te doen. Die hebben wij dus snel aan onze ‘kamerbreed’ correcte installatie geholpen.’ Niet vreemd dat daar vervolgens opdrachten van nog diverse internationaal gevestigde universiteiten achteraan kwamen.

De wensen worden steeds zwaarder – in alle branches

‘Wetenschappelijke klanten – of farmaceuten – stellen altijd al hoge eisen. Maar onderschat de wensen uit de voedsel- en bloemenbranches niet. In de food is houdbaarheid en voedselveiligheid de top-eis. Daar komen eisen over het rijpingsproces bij. Met onze installaties worden voedingsmiddelen precies op de juiste manier ‘vers’ gemaakt voor verkoop in het schap.’

Een nieuwe ontwikkeling is de bouw van klimaatkamers waar voedsel kan groeien. ‘Kiem- en groei kun je onder precieze voorwaarden sturen, zodat voedsel op het juiste moment groeit. Met de juiste lichtinstallaties kunnen wij planten ook binnenshuis laten groeien. Daarmee kunnen onze klanten zelfs werken aan voedselvoorziening waar géén bouwgrond is.’ Hetzelfde ziet Reftech ook bij de sierteelt. ‘Overal waar je natuurlijke processen wilt beïnvloeden met het nabootsen van klimaat (licht, temperatuur, samenstelling van de lucht) kunnen wij je helpen.’

Stabiliteit en continuïteit, ook in de dienstverlening

Het werk van Reftech heeft twee pijlers: in Sassenheim kunnen ze deze systemen ontwerpen en ze kunnen er zorg voor dragen dat ze goed blijven draaien. ‘Onze servicemonteurs zorgen voor het onderhoud van de systemen. Uiteraard is dat een belangrijk onderdeel van ons werk, dat niet ophoudt wanneer wij de installatie bedrijfswaardig hebben opgeleverd.’ Het is kennelijk een klimaat waar hun klanten zich ook prettig bij voelen.


Contactgegevens van Reftech

Wasbeekerlaan 24A
2171 AE Sassenheim

• Bel: 0252222773 • E-mail: [email protected] • Website: reftech.nl