Genomineerde: Poelier van Dongen

Detailhandel Food | 2019

“Hoe meer nieuwe dingen, hoe leuker het wordt.” Leo van Dillen, sinds 12 jaar eigenaar van Van Dongen, Uw Poelier, houdt van variatie. Hij is een smaakmaker pur sang. Na een jarenlange loopbaan als produktontwikkelaar bij een kruiden- en specerijenhandel was hij klaar met ‘trouble shooten’ bij klanten. “Ik wilde in een eigen bedrijf zelf smakelijke dingen bedenken en verkopen.” Nu laat hij de omzet van Van Dongen ieder jaar zo’n 10% groeien.

“Ondanks de ruime verdubbeling van onze handel sinds ik het bedrijf overnam, heb ik besloten dat wij zeker met onze winkel op de vertrouwde plek blijven. En ik verwacht ook geen filialen te openen. In de winkel is het gezellig druk en dat draagt bij aan de sfeer. Sterker nog, een drukke winkel ziet er gewoonweg aantrekkelijker uit.” Overigens maakt hij de geduldige klandizie het wachten wel aangenaam. “Wij delen altijd lekkers uit. Dat is natuurlijk niet alleen prettig voor de klanten, het is ook prettig voor ons. Want proeven doet kopen. En het is een nuttig voor het uitproberen van nieuwe recepten. Zo delen wij soep, worst en warme hapjes uit. Allemaal van eigen fabricaat. Horen wij meteen wat er in de smaak valt.”

Houd je aan het recept

Op de Kruisbaak in Lisserbroek is de keuken van Van Dongen gevestigd. Hier maken ze – onder meer – tot zeshonderd kilo maaltijden per week. “En wij maken soepen en worsten. Allemaal zelf bedacht en getoetst door onze klanten. Ik heb een goede neus voor ingrediënten en verzin makkelijk nieuwe variaties. Voor die recepten laat ik dan kruidenmengsels samenstellen ‘op code’. Dat wil zeggen dat de leverancier niet weet waarvoor ik het precies gebruik.” Het recept is voor Van Dillen de kern van de zaak.

Meegaan met de vraag van het winkelend publiek

Van Dongen is in eerste instantie een poelier. Het is al jarenlang een vertrouwd adres voor kip en wild in de regio. Maar daar is inmiddels veel aan toegevoegd. “Ik ben begonnen met het maken van maaltijden: stamppotten en pasta’s, thaise gerechten en paella, altijd anders dan elders en telkens nieuwe smaakvariaties. Maaltijden maken inmiddels een derde van de omzet uit. De vraag ernaar blijft groeien, omdat mensen het makkelijk vinden.”

Met het mooie weer maakt Van Dillen ruimte in de toonbank voor BBQ-aanbiedingen. “Eigenlijk is ons assortiment te groot om in de winkel te passen. Ik houd per dag toezicht op de verkoop en wij zien dus snel of iets ‘loopt’ of niet. Dat kan ik dan bijsturen door meteen aanbiedingen in de computer in te voeren, die daarna zichtbaar worden in de winkel.”

Verwennen en aandacht geven

“Alle collega’s zijn doordrongen van ons uitgangspunt om de klant te verwennen en aandacht te geven. Niemand hoeft te besparen op het laten proeven. Allen proberen de vele klanten te leren kennen en naar ‘hun’ klanten uit te kijken voor een persoonlijke begroeting. En wij oefenen een keer per maand samen recepten. Zo kan iedereen meteen adviseren over de bereidingswijze van ieder stukje vlees.”


Contactgegevens van Poelier van Dongen

Blokhuis 14A
2161 EW Lisse

• Bel: 0031252413437 • E-mail: [email protected] • Website: www.vandongenuwpoelier.nl

Sterkste Schakel Finale Rijnland 2024

08-03-2024

Meer informatie & kaarten bestellen