Genomineerde: Wereld Wijnen

Detailhandel Food | 2019

Martijn Claassen komt dan misschien uit een ‘slecht wijnjaar’, maar wel uit een ‘goed nest’. Zijn vader bestierde drie slijterijen en hijzelf heeft een gedegen carrière in de horeca. Samen leidde dat tot zijn eigen bedrijf, waarmee hij vooral leuke dingen wil doen met wijnen. “Ik noem mijzelf wijnentertainer. Ik zorg ervoor dat je verrast gaat worden op het gebied van wijn. Of je nu een restaurant hebt, een (bedrijfs)evenement of een groot of klein feest aan huis.”

Neem van Martijn Claassen, eigenaar van Wereld Wijnen, aan dat 1977 een slecht wijnjaar was. Dat heeft hij thuis vaak genoeg gehoord over zijn geboortejaar. Gevoel voor wijn heeft hij – niet letterlijk natuurlijk – met de paplepel ingegoten gekregen. In de daaropvolgende veertig jaar is hij erin geslaagd ruim twintig jaar ervaring op te doen in de horeca. Vanaf de eerste stage bij een restaurant klom hij op tot sommelier van ‘De Vier Seizoenen’ en ‘Het Oude Dijkhuis’.

In 2005 begon hij onder de naam Wereld Wijnen zijn eigen bedrijf. Het heeft twee pijlers: de gastvrijheid van de horeca en de kennis van wijnen. “Ik wil mensen laten genieten van wijn, door ze te helpen inkopen, ze te laten proeven en ze alles te vertellen wat ik over wijn weet. Tot 2013 vanuit huis, sindsdien met een vaste stek aan de Heereweg. Dat is nu mijn etalage geworden voor alles dat ik op het gebied van wijnen kan betekenen. Hier kan ik mijn opdrachtgevers de hele week ontvangen. Op vrijdag en zaterdag ben ik gewoon open voor klanten.”

Je moet het zien en proeven

Claassen kan je alles vertellen over wijnjaren en wijnsoorten, maar zeker ook over de beste smaak bij een speciale gelegenheid of een speciaal recept. “De drang om te vertellen over wijn en daar leuke dingen mee te doen is eigenlijk de kern van mijn bedrijf. Ik noem mijzelf wijnentertainer, want dat is wat je krijgt. Uiteindelijk krijg ik opdrachten op grond van wat ik weet over wijnen. Daarmee help ik opdrachtgevers – restaurants en bedrijven – bij het uitzoeken van een wijnassortiment.” Maar net zo goed kun je Claassen inhuren voor een geheel verzorgde wijnproeverij. “Alleen met het etiket kom je er niet. Je moet wijn proeven en dan is het prettig wanneer je het verhaal erachter kent. Die verhalen vertel ik graag.” Claassen vult met gemak een avond met die verhalen bij proeverijen of als gastheer bij een bedrijfsfeest. En hij brengt het eigentijds: bij het grote Buttonpopfestival in Lisse paste hij met zijn wijntruck prima tussen de andere foodtrucks.

Wijnkennis staat niet stil

Sinds 1977 zijn er vele andere wijnjaren geweest. Ook het aanbod van wijnen is totaal veranderd, dat komt nu uit de hele wereld. “Er komen nieuwe wijnboeren, nieuwe wijnlanden, zelfs de druiven veranderen. Smaak is gevoelig voor mode, en voor nieuwe culinaire ontwikkelingen. Het blijft iedere keer een leuke puzzel om daar samen met de opdrachtgever iets moois van te maken.” Claassen startte met de cateraars en restaurants in zijn netwerk. Die klantenkring breidt zich gestaag uit. “Met de dingen die ik voor klanten verzorg – wijnkistjes, proeverijen, wijnkaarten, vrijdagmiddagborrels, relatiegeschenken – komt er vanzelf vraag van nieuwe opdrachtgevers. Ook klanten in de winkel raken enthousiast.” Hij verwacht er nog vele wijnjaren mee door te kunnen.


Contactgegevens van Wereld Wijnen

Heereweg 175
2161 BC Lisse

• Bel: 0031612277605 • E-mail: [email protected] • Website: www.wereld-wijnen.com

Sterkste Schakel Finale Rijnland 2024

08-03-2024

Meer informatie & kaarten bestellen