Restaurant Chefke’s Lisse

Toerisme, Horeca & Recreatie | 2019

“Het is hard werken,” zegt eigenaar en kok Shirwan Karim, “maar het schept veel voldoening om goed voor al onze gasten te kunnen zorgen.” Die gasten komen uit Lisse en omstreken af op een menu dat iedere week anders is, maar altijd goed. “Onze gasten weten waar ze aan toe zijn, ze komen hier voor de huiselijke sfeer en omdat onze drempel laag ligt.”

Shirwan vluchtte in 2001 naar Nederland en kwam als kok te werken in een restaurant in Nieuw Vennep. Daar ontmoette hij Miranda Terpstra. Binnen vijf jaar had het tweetal samen deze eigen zaak in Lisse. Miranda: “Het ondernemerschap, dat Shirwan van huis uit heeft meegekregen, bevalt. Wij hebben de zaak goed laten groeien en sinds 2011 is het hele pand zelfs van ons.”

Vertrouwd adres

“Wij hebben een makkelijk restaurant. Onze kaart biedt een ‘gewoon’ internationaal menu, met daarnaast weekschotels en een drie gangen menu. Je kunt bij ons voor en naast de deur parkeren en wij hebben een fantastisch terras in de zon, tegenover het Museum de Zwarte Tulp in het hart van Lisse. Niet gek dus dat de meeste gasten uit Lisse komen.” En hoewel ze ook gasten van verder weg krijgen zijn de meeste toch bekende gezichten. Miranda: “Die komen hier wekelijks, soms zelfs vaker. Echtparen, vriendenclubs en vaste gezelschappen uit sport of verenigingen. Je ziet zelfs dat ze elkaar kennen. En je bouwt toch een band op met je vaste gasten. Ze vertellen ons van alles aan tafel, ze willen hun verhaal kwijt. Wij zijn niet alleen maar bediening, collega Meta en ik zijn echte gastvrouwen.”

Gewoon apart

In Lisse en omstreken zijn er voldoende restaurants. Chefke’s wil daartussen staan als de plek waar je altijd zeker bent van je zaak. “Wij hebben altijd alles vers. Daarom hebben wij elke week ook een andere selectie hoofdgerechten. Ik kook wat mijn leveranciers vers binnen hebben. Daarbij experimenteren wij niet teveel.” Hoe bedoel je? Shirwan: “Als iedereen in het najaar voor Halloween pompoensoep op het menu zet, dan doen wij dat dus niet. Wij zeggen wel eens: wij maken geen ‘standaard’-specialiteiten, bij ons eet je gewoon à la carte.” Het wordt kennelijk op prijs gesteld, want de beoordelingen op de verschillende websites liegen er niet om. “Wij hebben zelfs zomaar een keer in het Leidsch Dagblad gestaan met een lovende recensie. Niet gevraagd, wel gekregen.”

Hard werken

“Mijn domein is de keuken. Samen met Bartoz, onze Poolse sous-chef zorg ik voor alle voorbereidingen en voor het klaarmaken van de gerechten. Daarnaast doe ik de inkoop en al het papierwerk van de zaak. Het is hard werken, maar ik moet bezig zijn.” Shirwan’s uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op lekker uit eten te gaan. Hij heeft er dan ook geen problemen mee wanneer gasten direct na hun werk – ook al is dat de bouw – nog even wat komen eten. “Zij zijn niet veeleisend. En die werklui bieden dan zelfs aan in een hoekje van de bar te blijven zitten. Maar ik wil dat ze zich even kunnen ontspannen, zodat ze kunnen genieten.” Het zijn strakke, simpele uitgangspunten waarmee ze zich verzekerd weten van een trouwe klandizie.


Contactgegevens van Restaurant Chefke’s Lisse

Grachtweg 11
2161 HL Lisse

• Bel: 0031252410389 • E-mail: [email protected] • Website: www.chefkes.nl