Genomineerde: Slijterij Adegeest

Overall-winnaar

Sector-winnaar Detailhandel (< 5 medewerkers) | 2017

Elke klant die bij Michel en Petra Smit in de winkel komt, wordt met een lach begroet. En daar hebben ze ook alle reden toe, want slijterij Adegeest vierde de vijftiende verjaardag op 1 juni met de opening van een nieuwe, grotere winkel, één deur verderop. Ook de winkelstraat waar de slijterij is gevestigd, onderging een facelift.

“We moesten echt verhuizen,” kijken Michel en Petra Smit terug op de afgelopen jaren in de oude winkel. “Op vrijdag en zaterdag leek het bij ons net de Aldi, met allemaal geopende dozen in het gangpad. We wisten niet meer waar we met onze spullen naartoe moesten. Hoe dat komt? Tegenwoordig moet je veel meer soorten drank hebben.”

Exclusieve flessen

Dat het assortiment is gegroeid, komt doordat de wens van de klant is veranderd. Michel: “Vroeger kwam iedereen voor een fles jenever van hetzelfde merk, tegenwoordig hebben we tientallen soorten jenever en gin. En van wijn, whisky en speciale bieren hebben we zelfs honderden soorten in huis. We verkopen hier exclusieve flessen die je in grootwinkelbedrijven en bij andere slijterijen niet vindt. Die zetten we onder andere op Facebook. Echte liefhebbers komen naar ons toe. En die komen niet alleen uit Voorschoten, maar ook uit omliggende plaatsen als Wassenaar, Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude.”
Dat de klanten de dienstverlening waarderen, bleek tijdens de verbouwing van het nieuwe winkelpand. Mensen kwamen langs met gebak en broodjes om de ploeterende werkers een hart onder de riem te steken. En toen de winkel was geopend, was het één grote bloemenzee. “Het is hartverwarmend om te merken hoe de klanten met ons meeleven,” zeggen Michel en Petra. “We vormen met elkaar een grote familie. Veel mensen zien onze kinderen, die regelmatig in de winkel komen, opgroeien. En als we terug zijn van vakantie, lopen mensen even binnen om te vragen hoe het was.”

Hoog serviceniveau

Dat heeft ook te maken met het hoge serviceniveau. Zo wordt een vijfde deel van de gekochte artikelen thuisbezorgd. Een fles die cadeau wordtgegeven, wordt met liefde ingepakt. En iemand die een feest geeft, mag de ongeopende flessen gratis teruggeven.

“Thuis bezorgen doen we met liefde,”zegt Michel, “ook als het slechts om enkele flessen gaat.
Een tijdje geleden brachten we twee flessen spa bij een oudere vrouw. Die was daar zo blij om dat ze daarna al haar drank bij ons bestelde toen ze een feest gaf.”

De nieuwe winkel, die ruim is en lekker licht, is geschikt voor het geven van proeverijen. Rond het weekend kunnen mensen proeven van enkele flessen die open zijn. En op 9 november wordt er samen met de importeur een wijnproefavond georganiseer met zo’n zestig soorten. Ook besloten groepen kunnen een proeverij aanvragen. Michel en Petra tot besluit:
“Hiervoor hebben we nu de ruimte. We kunnen nu nog meer dingen doen die we leuk vinden.”


Contactgegevens van Slijterij Adegeest

Van Beethovenlaan 17
2253 BD Voorschoten

• Bel: 0031715614335 • E-mail: [email protected] • Website: www.slijterijadegeest.nl