Genomineerde: Wijn & Thijs

Detailhandel (< 5 medewerkers) | 2017

Wijn & Thijs is een speciaalzaak van aparte wijnen: ‘in real life’ in de Dorpsstraat van Leimuiden en op het web. Wanneer je er binnenloopt voor advies, dan krijg je van Thijs Brambach een glas voorgezet om te proeven. Als je via de webshop bestelt, dan komt hij het thuis bij je afleveren. “Ik vind dat je meteen goed moet beginnen en je klanten zo volledig mogelijk moet bedienen.”

“Wijn moet je proeven en over smaak valt niet te twisten. Voordat ik je één fles kan verkopen moet ik dus een idee hebben van je smaak. Daar hoeven we niet te moeilijk over te doen, met ingewikkeld jargon als bouquet, neus of afdronk.  Vertel mij of je van zoet, zuur, zout, bitter, pittig of vettig houdt. Met die primaire smaken en mijn uitleg van de wijnen die ik je laat proeven komen wij dan snel tot een goede keuze. Je mag ook bij mij binnenlopen met een verhaal over het menu waar je de wijnen bij wilt hebben. Dan kiezen wij samen een mooie combinatie. Andersom gebeurt trouwens ook: ik ken genoeg mensen die eerst een wijn uitkiezen en waar wij dan samen een gerecht bij verzinnen.”

‘Clicks en bricks’

Thijs Brambach is nog maar net begonnen met zijn wijnwinkel in Leimuiden. Maar hij is geen beginneling. Hiervoor werkte hij ruim tien jaar in de horeca en nog eens tien jaar bij een slijterij. “Mijn indruk is dat de branche verandert. Het aantal slijters neemt af, maar de wijnspeciaalzaken nemen toe. Ik heb de kans gegrepen om voor mijzelf te beginnen, omdat ik een eigen idee heb over het verkopen van wijnen. Voor mij is wijn een beleving en daar wil ik met de klant tijd aan besteden. In mijn winkel, maar ook bij proeverijen of bij mensen thuis. En als je het doet, dan moet je het ook goed doen: de winkel voor mensen die zich willen laten verrassen en een goede webshop voor de herhalingsaankopen of voor de mensen die precies weten wat ze willen.”

“De bulk van de wijnen wordt door grote wijnfabrikanten gemaakt op bestelling van supermarkten en ketens. De smaak wordt door marketeers bedacht en constant gehouden bij de fabricage. Dat krijg je voor ongeveer € 5 per fles. In de échte wijnwereld is wijn altijd spannend. De smaak varieert met de druivensoort en met de locatie van de wijngaard. Je kunt die verschillen proeven en zelfs het verschil tussen een mooi of een slecht voorjaar. Daarnaast experimenteren de echte wijnboeren met werkwijzen. Zij proberen ook om hun klanten telkens te verrassen. Al die aparte ontwikkelingen probeer ik zo goed mogelijk bij te houden.

Bij mij is wijn kopen een feestje. Mijn klanten komen al blij de winkel binnen en ik zorg er graag voor dat ze krijgen wat ze in gedachten hebben. Maar ik doe ook mijn best om ze te verrassen.”

Authentiek

De winkel van Thijs Brambach in de Dorpsstraat is strak en eenvoudig ingericht. De hele achterwand van de winkel wordt gevuld door een ruwhouten kast met wijnen, terwijl een authentieke Aalsmeerse bloemenkar met een kleine selectie midden in de zaak staat.


Contactgegevens van Wijn & Thijs

Dorpsstraat 57
2451 AP Leimuiden

TelefoonnummerE-mailadresWebsite