Boekhandel Van der Meer / Het Cultuurcafé

Detailhandel Non-food (overig) | 2019

Wát kan nog leuker zijn dan een ruime boekwinkel waar je heerlijk kunt struinen door een ruime collectie van aantrekkelijk uitgestalde boeken? Diezelfde boekwinkel, waar je tussen de boeken kunt lunchen of met een kopje koffie een boek kunt lezen, waar optredens zijn, waar auteurs hun eigen boeken presenteren en waar gekookt wordt uit een actueel kookboek.

Nadine Mussert heeft de onbevangenheid van een jonge ondernemer. Maar ja, dat is ze ook. Sinds ruim een jaar is ze enig eigenaar van de boekhandel waar ze sinds haar studie Journalistiek al jaren werkte. Samen met de vorige eigenaren bedacht ze een heel nieuw concept voor de winkel. Na de start daarvan op de nieuwe, grote (400 m2) locatie op de Keuvel in 2016 kreeg zij ook de volledige zeggenschap in handen.

‘Boekenkasten zijn alleen maar duur behang’

“De best verkopende boeken in iedere boekwinkel liggen op de tafels. Wat in de kast staat wordt nauwelijks bekeken en nog minder verkocht. Voorraad van oudere titels aanhouden is sowieso al bijna overbodig, want álles is razendsnel via internet te verkrijgen. Dus hebben wij in onze winkel zoveel mogelijk uitgestald liggen. Makkelijk zichtbaar en grijpbaar.” En tussen al die mooie tafels heeft de winkel vele comfortabele zitjes, waar je je vondsten rustig kunt doorbladeren of lezen. “Voor de kinderen staat er een echte zeilboot, dat vinden ze een hele belevenis. Verder hebben wij Chesterfields en keukenstoelen. En natuurlijk de grote tafel.”

Ze hebben dus minder boeken staan, maar de boeken die ze wel hebben lopen ook harder. Daaromheen een heel scala van vulpennen, cadeauartikelen en spellen. “Vorig jaar zijn wij ook nog begonnen om muziek te verkopen – op vinyl, langspeelplaten voor de jongere lezers. Dat loopt als een trein.

Alles komt uit de buurt

Aan de grote tafel kun je komen lunchen. Ze hebben een prima menu met diverse broodjes. “De broodjes, de kazen, de vleeswaren en de groenten voor de soepen komen allemaal uit de buurt. En op donderdagavond wordt er gekookt uit een kookboek dat ‘in de mode is’.” Ook over de koffie en de thee is nagedacht. Alles biologisch en zeer verantwoord. “Het belangrijkst is dat de horeca echt van onszelf is; onze barman/kok is één van ons. Tenslotte hebben wij twaalf maal per jaar ontheffing voor het verkopen van drank, zodat wij dan nog iets meer te bieden hebben.”

‘Loop’ creëren in de zaak

Mussert vraagt zichzelf continu af wat haar publiek wil. “Samen met ons team proberen wij veel dingen uit: voorleesochtenden voor moeders met kinderen, e-readers en e-books in de webshop en een filosofie leesclub. En ieder weekeinde hebben wij optreden op ons podium. Het Cultuurcafé nodigt schrijvers en musici uit, maar bijvoorbeeld ook de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson; daar komen zomaar 100 bezoekers op af. Samen met de ‘Vrienden van Het Cultuurcafé’ geven wij daar steeds meer invulling aan.” Alles om zoveel mogelijk ‘loop’ in haar zaak te krijgen. “Dan verkopen die boeken zichzelf wel.”

Het werkt en wordt ook vanuit haar

branche met belangstelling gevolgd. Dat leverde haar al de titel ‘Boekverkoper van het jaar 2018/2019’ van de Koninklijke Boekverkopersbond op. Nu nog de Sterkste Schakel?


Contactgegevens van Boekhandel Van der Meer / Het Cultuurcafé

De Keuvel 1
2201 JN Noordwijk

• Bel: 0031713613073 • E-mail: [email protected] • Website: www.boekhandelvandermeer.nl

Sterkste Schakel Finale Rijnland 2024

08-03-2024

Meer informatie & kaarten bestellen