Het Plantenhuis Hillegom

Detailhandel Non-food (overig) | 2019

Toen Jack Koster zijn eigen zaak startte zocht hij een mooie locatie in Hillegom. Die vond hij in het oude Nutsgebouw tegenover Albert Heijn. “Daar kon ik wel een jaartje een begin maken, voordat het pand gesloopt zou worden. Dat is nu dertien jaar geleden.” In die dertien jaar heeft Het Plantenhuis een vaste plek veroverd onder het winkelend publiek.

“Ik wilde eigenlijk een winkel van planten opbouwen,” vertelt Koster, “daarin had ik als inkoper voor een groot tuincentrum mijn kennis en ervaring opgedaan. Daarom heet mijn zaak ook Het Plantenhuis. Maar mijn klanten gingen gaandeweg steeds meer bloemen en accessoires vragen. Dat heb ik mij snel eigen gemaakt.” De naam is gebleven, maar hij verkoopt nu een breed aanbod bloemen, boeketten, bloemstukken (‘voor rouw en trouw’), vazen en potten.

Het zijn dezelfde bloemen

“Ons pand benadrukt het eerlijke, authentieke imago van de winkel. Want het zijn de bloemen en andere producten die alle aandacht trekken. De rest is maar het dak boven ons hoofd.” En de bloemen koopt Koster elke dag vers in bij de veiling. “Het zijn dezelfde bloemen als je bij andere winkels kunt krijgen, maar bij ons hoef je dus niet te betalen voor de aankleding van de winkel.” Zijn jarenlange ervaring als inkoper van planten komt hem hier ook van pas. “Ik zoek natuurlijk wel de bloemen en planten van kwekers waarvan ik in de loop der jaren de kwaliteit heb leren vertrouwen.”

Hij heeft wel moeten leren boeketten maken. “Als je niet kunt ‘korenschoof’ steken, dan kan je een boeket niet meer vasthouden in je ene hand. Dat wist ik als plantenman eerst niet. Overigens is tegelijkertijd hoofdrekenen net zo belangrijk.”

Alsmaar breder assortiment

In de loop der tijd is het assortiment van Het Plantenhuis steeds breder geworden. “Ik ben echt begonnen als prijsinkoper: mooie spullen binnenhalen voor de laagst mogelijke prijs. Op die manier kon je de ene week hele andere bloemen in je zaak hebben staan als in een andere. Maar inmiddels koop ik meer assortimentsgericht in. Door de gestage groei van het aantal klanten móet je een grote variëteit bloemen gewoonweg in huis hebben.” In diezelfde tijd – zeker de laatste jaren – is het waardebesef steeds normaler geworden. “Klanten krijgen steeds meer gevoel voor prijs/kwaliteit en voor het verschil tussen wat ze bij mij kunnen krijgen of op de markt of bij de supermarkt. Daar vertel ik natuurlijk ook graag over!”

De nieuwste ontwikkeling is het verkopen van losse bloemen. “Dat komt door de huidige trend in los gestoken boeketten met een handvol in het oog springende bloemen. Is die ene bloem over zijn top, dan lever ik je een nieuwe.”

Ambities en concepten

“Wij gaan dit pand natuurlijk een keer verlaten, en dan komen wij vast op een mooiere locatie uit. Dat zal de aard van onze winkel wel veranderen, maar dan pas ik het verkoopconcept daar gewoon op aan. Misschien is een verhuizing naar een van de leegstaande panden in de Hoofdstraat eerder mogelijk dan verwacht.”Tot die tijd kun je nog rustig rondstruinen in de grootste bloemenwinkel van Hillegom.


Contactgegevens van Het Plantenhuis Hillegom

Van Den Endelaan 52
2181 EL Hillegom

• Bel: 0031610162987 • E-mail: [email protected] • Website: www.hetplantenhuis.nl

Sterkste Schakel Finale Rijnland 2024

08-03-2024

Meer informatie & kaarten bestellen