Genomineerde: Elka Telematica

Bouw, Installatie & Techniek (< 20 medewerkers) | 2020

“Wij hebben voor onszelf een unieke plek in de markt van netwerkinstallaties gemaakt door ons te specialiseren in de aanleg van glasvezelnetwerken.” Leen Kwakernaak legt uit hoe de bouwmalaise van 2010 hem de weg vooruit toonde. “Eén van onze trouwe opdrachtgevers besloot over te gaan op glasvezeltechniek. Die switch hebben wij met hen gemaakt. Sindsdien zijn wij daar een grote specialist in geworden.”

Elka krijgt zijn opdrachten van de grotere installatiebedrijven die zelf geen speci-alistische kennis hebben van glasvezel-netwerken. “Zo werden wij betrokken bij de verbouwing van CS Utrecht, werkten wij aan Flora Holland in Bleiswijk en zijn wij nu bezig aan de calculatie voor de totale vernieuwing van een netwerk op een groot industrieterrein in Delft.”

‘Er zijn altijd twéé klanten’
De trouwe opdrachtgever die de weg voor hen effende is Rekam, een van de laatste onafhankelijke netwerkbedrijven van Nederland. “Zij kunnen lezen en schrijven met ons. Zij zetten ons in voor de aanleg van het netwerk in hun hele regio en voor het aansluiten van bedrijven op de grote bedrijventerreinen in Gouda, Moordrecht, Oudekerk en Oudewater. En natuurlijk zijn wij voor hen ook verant-woordelijk voor de aansluiting en het onderhoud van verbindingen voor particulieren. Wij werken dus altijd voor twee klanten tegelijk: de opdrachtgever en de eindgebruiker. Wij zijn letterlijk de verbinding tussen die twee. Wij zorgen ervoor dat onze opdrachtgever een blije klant heeft.”

Onze monteurs moeten de tafel van twaalf kennen
“Het specialistische werk van onze monteurs begint al bij de kabelstrengen. Die worden van oudsher uitgevoerd in bundels van twaalf. Onze monteurs moeten de tafel van twaalf dus heel goed kennen.” Op het graven van kabelsleuven na is het werk van Elka serieuze high tech. Dat begint al bij het meekijken met de tekeningen van bouwers. Technici op het kantoor van Elka ‘zetten de wensen van de klant om in duidelijke plannen’. “En dan is aanleggen van nieuwe netwerken nog relatief simpel. Het vervangen van bestaande netwerken, terwijl het bedrijf moet blijven door-draaien is nog een tandje ingewikkelder. Dat zijn mooie puzzels.”

De aanleg van de netwerken gebeurt door glasvezels door de kabels te blazen. “Wij lassen glasvezels en checken de verbin-dingen met specialistische apparatuur. Bij het aansluiten in woningen, maar vooral bij de installatie van patch-kasten in bedrijven met hun vele aansluitingen komt die tafel van twaalf dan van pas.”

Glasvezel is een groeimarkt
“Onze klanten vinden ons door verwij-zing. Wij zijn ook geen groot bedrijf. Maar met onze specialisatie op glasvezel zitten wij nu op een goed spoor in een groeiende markt.” In 2003 werd Kwakernaak genomineerd voor de eerste verkiezing van de Sterkste Schakel van Rijnland. Zijn succesvolle keuze zijn bedrijf naar glasvezeltechniek te switchen is dit jaar een tweede nominatie waard.


Contactgegevens van Elka Telematica

Steekterweg 21
2407 BD Alphen aan den Rijn

TelefoonnummerE-mailadresWebsite

Grande Finale Parade 2021

16 / 04 / 21

Meer informatie