Kinderdagverblijf De Kindervilla Wereld

Dienstverlening (> 5 medewerkers) | 2018

De overheid betaalt gemiddeld 55% mee aan de kosten van kinderopvang. “Maar je kunt niets doen aan je product om die klant tevreden te stellen.” Daniëlle Leeman, eigenaar van De Kindervilla Wereld wil dat de overheid zich meer richt op samenwerken, dan op het voeren van gezag. “Alle budgetten voor de kinderopvang komen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, honderden miljoenen, terwijl het Ministerie maar één beleidsmedewerker kinderopvang heeft.” Leeman richt zich dan ook volledig op de kleintjes en vaart als ondernemer haar eigen koers.

“Toen ik in verwachting was van mijn tweede kind ging ik op zoek naar kinderopvang. Daar werd ik niet vrolijk van en dus besloot ik het zelf te gaan doen.” Op dat uitgangspunt heeft Leeman een bedrijf gebaseerd met inmiddels acht vestigingen – de laatste openden zij deze maand. Daarmee is zij nog niet aan haar einddoel, want als rasechte ondernemer blijft zij doorgaan. “Ik zou dolgraag nog een vestiging openen op Bonaire, heb weleens gedacht aan een nanny-bureau, binnenkort open ik een kinderboerderij in Noordwijk en sinds 1 februari voeren wij de kinder-opvang van Estec na het winnen van een aanbesteding.”

‘Wij doen het anders’

Met de motivatie om het ‘dan maar zelf te doen’ begon Leeman met de vraag: ‘wat is de behoefte vanuit de markt?’. “Daarvoor hoef je dus niet bij de overheid te zijn. Ik vind dat kinder-opvang uit moet gaan van de ontwikkeling van het kind. Dat hoort dus bij onderwijs. Ik heb mij verdiept in de mogelijkheden, heb in binnen- en buitenland kinderdagverblijven bezocht en heb ouders gevraagd wat zij verwachten.” Op die voorbereiding baseerde zij het bedrijf. “Als het uitgangspunt de ontwikkeling van het kind is, dan moet je een educatieve methode hanteren die ieder kind ziet en die zich richt op alle ontwikkelings-gebieden, ontdekken, beweging, leren, samen spelen. Zo’n methode – Pyramide – hanteren wij. Ons personeel is vertrouwd met en wordt opgeleid om daarmee om te gaan. Wij vinden het belangrijk om gemotiveerd en gekwalificeerd personeel in dienst te hebben met diverse afstudeerniveau’s van MBO tot WO niveau. En wij hanteren een gedifferentieerde leeftijdmix van collega’s op iedere groep. Op die manier bieden wij een goede vooraansluiting op het onderwijs.”

Wensen van ouders

De wensen van de ouders zijn de tweede pijler. “Wij zijn van zeven tot zeven open, bieden de kinderen een ontbijt en tussen de middag geven wij ze een verse – in onze eigen keukens bereidde – warme maaltijd. Aan het einde van de dag krijgen ze een koude maaltijd. Over de hele dag dus alles uit de schijf van vijf. Die openingstijden passen in de huidige tijd. Het neemt stress weg bij drukke ouderparen of het sluit beter aan bij mensen met onregelmatige diensten. Op verzoek zijn wij op zaterdag open. En tenslotte richten wij ons ook op internationale kinderen met groepen met meertalige leidsters.” Is dat duur? “Dat hangt er natuurlijk vanaf hoe je er tegenaan kijkt, maar ons uurtarief voor deze uitgebreide dienstverlening ligt maar een paar dubbeltjes boven dat van anderen.” Leeman is niet bereid te beknibbelen, “Als de kwaliteit goed is komt omzet vanzelf, maar als je focust op prijs, dan gaat de kwaliteit omlaag.” Sinds haar start heeft Leeman alleen maar nieuwe vestigingen geopend.

De aandacht voor de kinderen staat voor Leeman bovenaan. Zij neemt altijd de tijd om op de groepen rond te lopen en een verhaaltje voor te lezen. “Kinderen moeten het beste kunnen krijgen. Dat vond ik toen ik begon, en nu nog steeds. Daarom doen wij ook opvang voor kinderen uit crisisgezinnen. Ik heb liever dat ze hier zijn, dan dat ze thuis risico lopen.”


Contactgegevens van Kinderdagverblijf De Kindervilla Wereld

Westeinde 94
2211 XS Noordwijkerhout

TelefoonnummerE-mailadresWebsite