Genomineerde: Lok Techniek

Bouw, Installatie & Techniek (> 20 medewerkers) | 2019

“Wij werken niet alleen van de tekening van de aannemer, wij nemen ook de tijd om te gaan praten met de eindgebruiker. Zo willen wij tot een optimaal passende installatie komen.” Neven Roelof en Arjen Lok leggen uit hoe zij rekening houden met de ‘klant achter de klant’. “Wij hebben ruim 5.000 klanten in Bodegraven en omgeving.”

“Wanneer je alleen maar uitgaat van de tekening van de aannemer, dan kun je wensen van de eindgebruiker missen. Wij proberen altijd breder te kijken.” Arjen: “Wij hebben alle installatie disciplines onder één dak. Dat is prettig voor de aannemer. En dat praat ook een stuk makkelijker met de eindgebruiker. Overleg over de manier waarop installaties gebruikt gaan worden en dus over de beste manier om ze te monteren wordt zo veel makkelijker. Zo maken wij de klant van onze klant blij.”

‘Dorpsloodgieter’

Die manier van werken geldt voor de grote projecten – schoolgebouwen, zorginstellingen, nieuwbouwprojecten. Maar de aandacht voor de gebruiker komt voort uit hun werk als ‘dorpsloodgieter’. Roelof: “Arjen en ik zijn de vierde generatie Loks die gewoon als loodgieter bij particulieren over de vloer komen. Dat zijn er inmiddels 5.000 en dat gaat nu ook over warmtepompen en zonnepanelen. Kern van de zaak blijft het vinden van oplossingen die precies passen.” Dat uitgangspunt nemen zij mee naar de grote projecten.

Transformaties …

Als je grote nieuwbouwprojecten doet, kun je ook grote verbouwprojecten doen. “Dat klopt, maar die zijn een tandje ingewikkelder. Zulke ‘transformaties’, van bijvoorbeeld een kantoorpand naar woningen, brengen wel puzzeltjes met zich mee: waar laten wij de leidingen? En dan niet alleen de ‘gewone’ elektraleidingen. Ook de leidingen voor warmtewisselinstallaties én de warmtewissel-unit zelf. Daar is bij de bouw natuurlijk nooit rekening mee gehouden. Wij vinden altijd wel een oplossing.”

… en (energie)transities

De door de overheid gewenste ‘energietransitie’ levert Lok Techniek veel werk op. “Het is heel erg gevarieerd werk. Ons werk breidt zich snel uit naar zonnepanelen, warmte terugwininstallaties, warmtepompen en zonneboilers. En vergeet niet de hele regeltechniek die erbij komt kijken, de installaties worden optimaal op elkaar ingesteld en gemonitord. Mooi werk, waarbij vooral de grotere projecten telkens anders zijn.”

Leuk en leerzaam

“Wij zijn snel aan het bijleren wat er allemaal aan nieuwe mogelijkheden zijn. Dat houdt het werk leuk. Ook voor de medewerkers, die kunnen bij ons een snelle ontwikkeling doormaken.” Op een totaal van ruim zestig medewerkers heeft Lok Techniek 16 leerlingmonteurs in dienst. “Het grootste deel van onze medewerkers is door onszelf opgeleid. Wij hebben altijd plek voor leergierige jonge mensen.”

Nu de bouw op volle toeren draait gaan de ontwikkelingen alsmaar sneller. “Wij kunnen ons focussen op het aannemen van werk dat goed bij ons past, waar wij dus meer voor de klanten kunnen betekenen. En waar wij dan weer meer van opsteken voor onze andere opdrachtgevers. Zo komen wij steeds verder voorop te lopen.”

Lok Techniek is in 95 jaar ver gekomen.


Contactgegevens van Lok Techniek

Broekveldselaan 11
2411 NL Bodegraven

• Bel: 0031172612207 • E-mail: [email protected] • Website: www.loktechniek.nl