van der heiden kaas – de lekkerste kazen rijpen en verkopen over de wereld

De wereld in met kaas van klasse

Internationaal Zakendoen | 2022

‘Stolkse boerenkaas – uit Stolwijk – staat aan de wieg van onze onderneming. De kwaliteit en de passie waarmee onze boeren hun kaas maken verspreiden wij inmiddels over de hele wereld.’ Nog niet zo heel lang geleden, pas 20 jaar, besloot Maarten Jan van der Heiden dat Van der Heiden Kaas ‘de export’ in moest. ‘Dat hebben wij inmiddels goed neergezet.’

Nederland is een kaasland. En Nederlandse zuivelbedrijven zijn in het buitenland al goed vertegenwoordigd. ‘In twintig jaar hebben wij ons daar, als kleine, maar gespecialiseerde aanbieder, goed tussen genesteld. Daarbij heb ik bewust de lijn uitgezet om te focussen op kwaliteitskazen met een verhaal.’ Daar zijn de bijbehorende kwaliteitsklanten bij gekomen. ‘Dat zijn distributeurs voor horeca en speciaalzaken. Die hebben wij de afgelopen jaren leren kennen op food- en culinaire beurzen.’

Wanneer Van der Heiden Kaas naar de beurs gaat, dan gaan ze met zijn allen. ‘Wij zijn samen het bedrijf. Dus gaan wij met het hele verkoopteam, en wij huren een huis in plaats van hotelkamers. Ik ben ervan overtuigd dat belangstellenden dat aanvoelen. Het is in ieder geval een betere manier van doen dan het vele gewissel van accountmanagers bij grote concerns.’

En wanneer ze dan samen op de beurs staan, dan kunnen ze dus ook allemaal even plezierig meepraten met gasten. ‘Wij zijn niet groot, dus iedereen weet ook waar-ie het over heeft!’ Samen met de klanten, waar ze lange relaties mee opbouwen, werken ze aan het verhaal rond de kazen en aan de kwaliteit.

Stolkse boeren en Eminence Grise, Pradera en vele andere

Hét geheim van Van der Heiden Kaas is de rijping. ‘Rijping voegt smaak toe aan de kaas. Met onze diverse rijpingsmethoden maken wij de rauwmelkse kaas die wij in ruwe vorm inkopen van de boeren uit de omgeving tot het gewenste eindproduct. De ‘Stolkse boeren’ maken wij nu in acht gewaardeerde varianten, daarnaast is er Grotkaas – hier gemaakt, in Franrijk gerijpt – wij hebben geitenkazen, kazen met bijzondere toegingen – zoals zwarte kool, saffraan of truffel – en zeer oude Goudse Kaas.’ Al die kazen zijn in de afgelopen jaren zorgvuldig onder eigen naam en merk buiten Nederland en buiten Europa geïntroduceerd.

Bij kwaliteit hoort een goed verhaal

‘Wij leveren op dit moment vooral aan landen met een kaascultuur’, vertelt internationaal verkoopmanager Diederik Slieker. ‘Waar goede kaas is, is er ook belangstelling voor het verhaal achter de smaak. Dat kunnen wij er goed bij leveren. Wij vertellen graag over de familie, over de kwaliteit van rauwe melk en – zonder de geheimen te verklappen – over de recepten waar wij zovele smaakvariaties mee maken.’ Dat verhaal leveren ze ook mee met de kazen in de vorm van brochures en folders bij iedere verpakking. ‘Zo hebben de detaillisten ook werkelijk iets door te vertellen aan de eindgebruiker.’

Bovenop de smaak blijven zitten

Niet alle kaas gaat naar het buitenland: ongeveer een-derde blijft in Nederland. ‘Dat is eigenlijk superhandig. Zo hebben wij hele korte lijntjes met klanten over de smaak. Omdat alle medewerkers meedoen met proeven, kunnen alle medewerkers commentaar van klanten goed in ontvangst nemen. Zo houden wij zicht op ontwikkelingen en kwaliteit.’


Contactgegevens van Van der Heiden Kaas

Beneluxweg 10
2411 NG Bodegraven

TelefoonnummerE-mailadresWebsite