Genomineerde: Gek van Fietsen.nl

Detailhandel (< 5 medewerkers) | 2015

Fietsspecialist Gek van Fietsen, dat jarenlang bekend stond als fietshandel De Bruin, maakte in 2006 een opvallende ommezwaai, na de opening van een tweede winkel onder de naam Gek van Fietsen. “Opeens kwam alles in een stroomversnelling.”

De opening van de nieuwe winkel in de Alphense Frederik Hendrikstraat ging gepaard met een nieuwe naam (Gek van Fietsen) en meer aandacht voor marketing. Er kwam een nieuwe website, inclusief webshop, en Gek van Fietsen werd actief op Twitter en Facebook. Ook sponsoring, onder andere van Alphense evenementen, werd belangrijker. “Ik vind dat je je niet moet verstoppen,” zegt Hans de Bruin. “Je hebt als bedrijf de plicht om een steentje bij te dragen aan de lokale gemeenschap. Tegelijkertijd zijn dit soort activiteiten natuurlijk ook bedoeld om mensen naar onze winkel te trekken.”

Onderneming van het jaar

Het bleek een gouden formule. De tweede winkel maakte de in 1954 geopende eerste zaak in het centrum van Alphen overbodig. Drie jaar na de lancering van Gek van Fietsen, in 2009, werd het bedrijf bekroond met de eretitel ‘Onderneming van het jaar’ in Alphen aan den Rijn, uitgeloofd door de VOA (Vereniging van Alphense Ondernemers). En vrijwel op hetzelfde moment riep de brancheorganisatie Gek van Fietsen uit tot het beste Nederlandse tweewielerbedrijf van het jaar. Hans: “We waren het eerste Alphense retailbedrijf dat door de VOA als beste bedrijf van Alphen werd uitgeroepen. We mogen dus met recht spreken van een succesvolle start, die met veel publiciteit gepaard ging.”

Anno 2014 is Gek van Fietsen een allround fietsenzaak waar het hele gezin terecht kan voor alle soorten fietsen in het midden en hogere segment, van ATB’s tot trendy stadsfietsen en van E-bikes tot racefietsen en kinderfietsen. De winkel wordt geleid door Hans, zijn vrouw Hannie en de zonen Mark en Rik, geassisteerd door de topmonteurs Edwin, Ton en Frank en door verkoopster Jip Veelenturf, Nederlands kampioene triathlon. Allemaal zijn ze gek van fietsen, wat bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat Hans in het verleden mecanicien was bij de wielerploeg van Peter Post, met onder anderen Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk.

Fietsleaseplan

“Alles wat normaal is, proberen wij beter te doen,” zegt Hans de Bruin. “En graag spelen we een voortrekkersrol.” Dat geldt niet alleen voor de verkoop, service en reparatie maar ook voor nieuwe activiteiten. In samenwerking met de BOVAG doet Gek van Fietsen als een van de eerste fietsenzaken van Nederland bijvoorbeeld mee aan een proef voor het leasen van fietsen. Deze financiële constructie is het antwoord op het verdwijnen van het fiscaal vriendelijke fietsenplan voor bedrijven. Hans: “Dankzij dit fietsleaseplan, dat begin 2015 wordt aangeboden, kunnen werknemers ook in de toekomst om de vier jaar een nieuwe fiets aanschaffen tegen een aantrekkelijke prijs. Momenteel zijn we de laatste details aan het bijslijpen. Zo hopen we onze klanten aan ons te blijven binden.”


Contactgegevens van Gek van Fietsen.nl

Frederik Hendrikstraat 2
2405 ES Alphen aan den Rijn

TelefoonnummerE-mailadresWebsite