Ingenieursbureau Faas & Van Iterson

Dienstverlening (> 5 medewerkers) | 2019

“Een uurtje extra nadenken, kan tonnen staal schelen. Dat kan het resultaat van ons werk zijn bij grote bedrijfshallen of een heel hotel. Maar ook bij de bouw van een woonhuis of schuur worden wij ingeschakeld om berekeningen te maken of na te lopen, constructietekeningen te maken of toezicht te houden.” Johan Faas en Jan van Iterson nemen hun verantwoordelijkheden heel serieus: “Wij moeten ervoor zorgen dat alles blijft staan.”

Het ingenieursbureau vormt altijd de schakel tussen opdrachtgever/eigenaar, architect, bouwer en Bouw- en Woningtoezicht. “Ze kijken allemaal naar ons voor het laatste woord of een bepaalde constructie mogelijk is. Heel erg veel ingenieursbureaus zoals wij zijn er niet in de regio tussen Rotterdam, Haarlem en Utrecht, dus hebben wij in zestien jaar tijd een bestand met zo’n 6.000 klanten opgebouwd. Nu de bouw weer aantrekt is het bij ons volle bak aan het werk, want iedereen haalt zijn oude plannen uit de kast.”

‘Virtueel bouwen’ biedt ongekende mogelijkheden

Sinds Johan en Jan van de HTS af zijn gekomen is er technisch veel veranderd. “Allereerst in materialen: staal en beton (en hout in mindere mate) zijn door allerlei technieken sterker geworden. Daarmee kun je dus lichter bouwen. Ook zaken als isolatiewaardes en kunststoffen hebben zich ontwikkeld.”

Maar de grootste verandering is natuurlijk die van tekentafel naar computer aided design (CAD) en bouw informatie modellering (BIM).

“Toen het in voorgaande jaren wat rustiger was hebben wij flink geïnvesteerd in BIM. Wij hebben onze medewerkers op cursus gestuurd en de juiste software aangeschaft. BIM is ‘virtueel bouwen’ en geeft alle betrokkenen direct toegang tot dezelfde gegevens. Zo kunnen wij sneller wijzigingen in het model aanbrengen en sneller bouwtekeningen en calculaties delen met alle betrokken partijen.”

Met hoeveel staal vang je 20 millimeter extra regen op?

Elfduizend vierkante meter is ruim een hectare, zo groot is het dak van het nieuwe bedrijfspand van een bloemengroothandel in Rijnsburg. “Als daar bij een felle regenbui 20 millimeter water op valt, dan heb je het over vierhonderd ton. En als dat sneeuw is blijft het nog liggen ook. Je moet iets slimmers bedenken dan extra pilaren. Als wij daarbij tijd kunnen besteden aan overleg met de staalfabrikant, dan kun je je voorstellen hoeveel geld wij kunnen besparen.”

Het oplossen van dat soort puzzels is de kern van het werk van Faas en van Iterson. “Dat vinden wij leuk werk en daar zullen wij in blijven groeien.”

Groei en bedrijfsvoering

“Wij zullen blijven groeien, maar willen dat wel gecontroleerd doen. Wij hebben ieder jaar twee stagiairs van een HBO bouwkunde-opleiding en dat is voor ons een belangrijke manier om aan nieuwe collega’s te komen. Je moet mensen namelijk de tijd geven zich in het vak en in ons bedrijf te laten ontwikkelen.” Tegelijkertijd betekent groei een verschuiving van het takenpakket van Jan en Johan. Zo zal Jan zich meer gaan toeleggen op de medewerkers en hun begeleiding, terwijl Johan meer tijd wil maken voor de opdrachtgevers. “Wij kunnen nu snel afspraken maken met relaties en dat willen wij vooral zo houden.”


Contactgegevens van Ingenieursbureau Faas & Van Iterson

Wattstraat 52
2171 TR Sassenheim

• Bel: 0031252234950 • E-mail: [email protected] • Website: www.faasenvaniterson.nl

Sterkste Schakel Finale Rijnland 2024

08-03-2024

Meer informatie & kaarten bestellen