Genomineerde: Rademaker Transport

Dienstverlening (> 5 medewerkers) | 2019

Met Thijs, Eldert jr, Bart, Kees, Eldert en nog eens twee collega’s hebben wij tijdens de lunch meer dan de helft van het hele bedrijf aan tafel voor het beantwoorden van onze vragen. Het wordt een gesprek over boten, glas, machines, nog meer glas en over kaas. Want daar is het bijna honderd jaar geleden allemaal mee begonnen.

Het buiten de gebaande paden denken zit bij de Rademakers in de genen. Thijs Rademaker is samen met broer Bart en neef Eldert jr. de vierde generatie: “Onze overgrootouders wilden als kaasmakers ook het vervoer van de melk en de wei in eigen hand houden, met melkbussen op eigen vrachtwagens. Daarvoor kwamen andere kaasfabrieken bij hen aankloppen.” Van het een kwam het ander en nu is Fa. E. Rademaker & Zn. uitgegroeid tot een bedrijf dat hele aparte dingen transporteert. “Niet alleen over de weg, maar ook in de lucht: met onze grootste kraan zetten wij moeiteloos spullen tot óp de negende verdieping van een bouwplaats.”

Transport in alle richtingen

“Wij worden door bouwbedrijven, machinefabrieken en scheepswerven ingehuurd omdat wij spullen op de juiste plek weten te krijgen. Dat doen wij met een combinatie van vrachtwagens, de bijbehorende kranen én de vaak door onszelf bedachte hulpstukken. En natuurlijk de man op de wagen.” Zo is Rademaker groot in het plaatsen van glasplaten in gevels. “Wij waren het eerste bedrijf in Nederland dat met een zuiginstallatie aan een kraan glas ging plaatsen. Wij regelen dus het transport tot ín de sponning. Dat is zeer gespecialiseerd werk waar aannemers voor bij ons in de rij staan. Die glazen gevels in gebouwen zijn er namelijk in vele soorten en maten en daar kunnen wij alle mogelijke combinaties van truck, trailer en kraan voor inzetten.” Zo plaatsten zij de 600 ruiten van de grote hal van het Nationaal Militair Museum in Soest.

Altijd improviseren

De mannen van Rademaker moeten daarbij altijd improviseren. “Je weet uiteindelijk nooit precies van tevoren wat je op een bouwplaats aantreft. Aannemers verwachten dan dat wij wel met oplossingen komen.” Het prikkelt de creativiteit, want die glaszuiginstallatie, bijvoorbeeld, is door Rademaker in samenwerking met verschillende fabrieken ontwikkeld. Net als speciale heftafel voor rolcontainers en de liften voor autoshowrooms. Allerlei hulpmiddelen om zaken zo precies mogelijk te kunnen tillen. “Onze trailers laten wij ook naar onze specificaties op maat bouwen. En wij zijn nu alweer bezig met het samen met de fabrikant ontwikkelen van een nieuwe dubbele zuiger.”

Glasplaten zijn maar een deel van het werk. Ook machinefabrieken en scheepswerven weten Rademaker te vinden. “Botentransport is dan nog rechttoe rechtaan. Machines moet je ook eerst passend op een trailer krijgen. Maar het op de juiste plek – vaak bínnen bedrijfshallen – neerzetten, is nog leuker. Daar kunnen wij met onze speciale kraancombinaties ware kunststukjes bij uithalen.”

Internationaal

Door hun specialisatie zijn ze in heel Nederland actief en soms verder van huis. “Voor het plaatsen van één glasplaat in de rechtbank van Brussel kwamen ze toch bij ons uit. En wij hebben een Duitse klant die ons ook zijn transport van Duitsland naar Oostenrijk laat doen.” Rademaker gaat horizontaal, verticaal en internationaal.


Contactgegevens van Rademaker Transport

Hoogewaard 185
2396 AP Koudekerk aan den Rijn

• Bel: 0031713412572 • E-mail: [email protected] • Website: www.rademakertransport.nl