Van der Nagel Flowerpacks

Detailhandel (> 5 medewerkers) | 2015

Wie een familiebedrijf zoekt, moet eens langsgaan bij Van der Nagel Flowerpacks, waar Arie-Jan en zijn vrouw Kimberley het bedrijf leiden, geholpen door zus Jolanda en zoon Victor. Vader en moeder Van der Nagel zijn ook nog dagelijks aanwezig in het bedrijf, waar aan de lopende band orchideeënarrangementen worden geproduceerd.

“Het mooiste van ons werk?” herhaalt Arie-Jan van der Nagel de vraag. “Dat is als je een supermarkt binnenloopt en je ziet onze producten staan.” Dat kan de plaatselijke supermarkt zijn in Valkenburg – de thuishaven van Van der Nagel – maar het kunnen ook landelijke supermarkt- ketens zijn in Duitsland, Scandinavië, Frankrijk, Portugal en Spanje, tot aan de Canarische Eilanden aan toe. “Als je dat ziet… Dat geeft echt een kick.”

Supermarktketens

Van der Nagel Flowerpacks, van origine een kwekersbedrijf, heeft zich eind negentiger jaren gespecialiseerd in de productie van orchideeënarrangementen. Zo’n dertig procent van de producten wordt rechtstreeks geleverd aan supermarkten in Nederland, zeventig procent gaat via exporteurs op de bloemenveilingen naar het buitenland.

“Kweken doen we niet meer,” zegt Arie-Jan. “Omdat de gasprijs en de kosten te hoog werden, zijn we langzamerhand overgestapt op de productie van arrangementen. De orchideeën worden geleverd door kwekers uit de omgeving. Rondom feestdagen als Kerstmis, Valentijn, Pasen en Moederdag maken we tienduizenden stukjes. Het is hier dan net een fabriek.”

Rare capriolen

Bij Van der Nagel werken gemiddeld veertig mensen: vaste mensen en uitzendkrachten. Deze worden op hoogtijdagen aangevuld met personeel van sociale werkplaatsen, zowel mensen met een beperking als mensen die re-integreren. “We werken al zo’n vijftien jaar met hen samen. We vinden het belangrijk en leuk om iets maatschappelijks te doen. En het is mooi om te zien hoe deze vaak kleurrijke figuren plezier hebben in hun werk: het vullen van tienduizenden potjes die we uit China importeren.”

“Als de klant koning is, is die bij ons keizer,” vult Kimberley aan. “We halen de raarste capriolen uit om de klant te helpen. Het komt voor dat klanten op het laatste moment bestellen of opeens het bestelde aantal verdubbelen. Gelukkig kunnen we dan snel extra mensen oproepen. We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid en zijn nu bezig met uitbreidingsplannen, zodat de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar komt.” Er liggen plannen klaar om nieuw te bouwen op het 5000 m2 grote terrein. Maar of dat doorgaat is afhankelijk van de markt en het gemeentebestuur van Katwijk.

Modetrends

Aan het einde van het gesprek vertellen Arie-Jan en Kimberley hoe zij aan hun ideeën voor arrangementen komen. “We houden de modetrends in de gaten en we bezoeken beurzen. Vervolgens gaan we om de tafel. Dat doen we met een biertje erbij, dan ontstaan de beste ideeën, deze zomer bijvoorbeeld arrangementen met daarin een strandtas verwerkt. Zo onderscheiden we ons in de markt.”


Contactgegevens van Van der Nagel Flowerpacks

Voorschoterweg 12
2235 SH Valkenburg

TelefoonnummerE-mailadresWebsite