van ginkel west nederland, groene oplossingen voor nu en straks

‘Wij mogen meewerken aan het groener maken van de omgeving!’

Sector-winnaar Dienstverlening Groot | 2023

Ginkel Groep is een landelijk werkend hoveniersbedrijf dat tuinen, parken, bedrijventerreinen en zelfs gebouwen een levend groene aankleding geeft. Aanspreekpunt van de vestiging in Oud-Ade is Wim de Rooi. Hij is verantwoordelijk voor de vestiging in Oud Ade en vertelt uitgebreid over het Biosciencepark, het Stadhuisplein van Alphen en woonzorgcentrum Philadelphia in Leiderdorp.

‘Maar pas op,’ zegt hij, ‘dat zijn mooie projecten, maar die maken toch maar de helft van ons werk uit. De andere helft van de tijd werken wij voor particulieren. Wij zijn ook gewoon het hoveniersbedrijf dat één keer per jaar je bomen komt snoeien of dat complete tuinen aanlegt.’ Het zijn de vaardigheden waar het meer dan 100-jarige bedrijf in geworteld is. ‘Dat werk voor die klantengroep is en blijft belangrijk voor een sociaal en maatschappelijk betrokken bedrijf. Wij zijn een groep van bedrijven, géén ‘groot bedrijf’.

‘Ontwerp van tuinen altijd in samenwerking met de gebruiker’

Dat het een groot bedrijf is komt alle klanten ten goede. ‘Wij kunnen daardoor makkelijk schakelen tussen grote en kleine opdrachten.’ En grote opdrachten pakken ze ook ‘klein’ aan, zoals, bijvoorbeeld, voor het Woonzorgcentrum Philadelphia. ‘Bij de renovatie en nieuwbouw is de gehele buitenruimte opnieuw ontworpen door ontwerpers en door ons heringericht. Bij het ontwerpen werd samengewerkt met de ouders van de cliënten van Philadelphia, zodat hun ideeën maximaal zijn meegenomen. Zo ontstond een tuin die niet alleen toegankelijk is, maar ook natuurlijk.’ Het is een aanpak die niet afwijkt van de manier waarop ze voor particulieren werken.

Het dak op!

‘Wij komen tot op het dak.’ Dat is niet zo vreemd, met de ontwikkeling van bijvoorbeeld sedumdaken in de afgelopen jaren. ‘Maar dat gaat inmiddels veel verder. Sommige gemeenten stellen als eis dat een percentage van een bedrijventerrein groen blijft. Met groen op het dak van gebouwen kun je dan meer bouwen. Dat groen moet dan wel serieus zijn en daarin adviseren wij. Wij hebben flink geïnvesteerd in daktuinsystemen en weten wat waar toepasbaar is.’ Zelfs in het verticale vlak draagt Van Ginkel West Nederland aan vergroening met oplossingen voor gevelgroen, zowel binnen als buiten.

Alle klanten profiteren van alle vaardigheden

De groep is een echt familiebedrijf waarin inmiddels de 4e en 5e generatie Van Ginkels werken. De groep verenigt onder meer hoveniers, stratenmakers, boomverzorgers, ontwerpers, interieurbeplanters en vijverbouwers. ‘Wij kunnen daardoor grote, gecompliceerde opdrachten aan.’ Zo verplaatsten zij 22 eiken op het Biosciencepark in Leiden. ‘Volwassen bomen die inclusief de kluit ieder tonnen wogen. Wij zijn twee jaar voor de verplaatsing begonnen met voorbereidingen en geven nog vijf jaar nazorg aan de bomen.’

Groen ‘as a service’

‘Zeker op het gebeid van nazorg ontwikkelen wij onze expertise nog verder. Zo bieden wij aan om milieu-eisen als biodiversiteit, temperatuur en waterbuffer zelf te monitoren en dan ook zelf bij te sturen. Zo ontwikkelen onze onderhoudscontracten zich tot moderne ‘green-as-a-service’-diensten.’ Zo werken ze aan groene oplossingen ‘voor nu en straks’ om bij te dragen aan maatschappelijk nut. ‘Groen in je omgeving is gezond, draagt bij aan de sfeer en heeft belangrijke gunstige effecten op klimaat, leefbaarheid en diversiteit. Prachtig om daaraan te mogen meewerken.’


Contactgegevens van Van Ginkel West Nederland BV

Hofdijklaan 75
2374 BS Oud Ade

• Bel: 0715012199 • E-mail: [email protected] • Website: www.ginkelgroep.nl

Sterkste Schakel Finale Rijnland 2024

08-03-2024

Meer informatie & kaarten bestellen