Genomineerde: Gebr. Van der Salm

Overall-winnaar

Sector-winnaar Internationaal Zakendoen | 2016

“We hebben een app-groep waarin medewerkers foto’s kunnen plaatsen van lavendelplanten en andere producten van ons die ze tegenkomen. Het leuke is dat we foto’s krijgen uit alle uithoeken van Europa,” vertelt Stefan de Frankrijker, financiële man bij lavendelkwekerij Gebr. Van der Salm in Boskoop.

En dat is geen wonder, want jaarlijks produceert Gebr. Van der Salm miljoenen lavendelplanten die in Portugal, in Tanzania en op zeven locaties in Nederland (Boskoop, Hazerswoude, Reeuwijk, Bleiswijk en Noordwijkerhout) worden gekweekt. Daarmee is het de grootste lavendelkwekerij van Europa. In Hazerswoude heeft Van der Salm bovendien een veredelingsbedrijf waar nieuwe soorten worden ontwikkeld. Op de Nederlandse vestigingen worden de planten klaargemaakt voor de handel. Het grootste deel hiervan vindt zijn weg naar tuincentra, bouwmarkten en supermarkten in Europa, onder andere in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Scandinavië en landen in Oost-Europa. Jaarlijks gaan er 25 tot 30 miljoen lavendelplanten vanuit de Greenport Boskoop naar hun bestemming. “Je komt ons in heel Europa tegen,” zegt Stefan de Frankrijker.

Automatisering en planning

Om alle klanten op het juiste moment van de juiste aantallen planten te voorzien, is een strakke planning vereist. “Dat is met recht topsport te noemen, zeker in piekperiodes,” gaat Stefan verder. “Planten voor grote ketens voorzien we van hun eigen etiketten en barcodes. Het proces hebben we in de loop van de jaren volledig geautomatiseerd, zodat we het werk met een relatief klein aantal medewerkers af kunnen. Dankzij de automatische verwerking is de levering verzekerd en kunnen we de afspraken met onze vele vaste afnemers nakomen.”

De piek ligt in de maanden maart tot augustus. Dan zijn de dertig vaste mensen in Portugal en een even groot aantal medewerkers in Nederland druk met de teelt en de verwerking, hierbij geholpen door tientallen flexwerkers, uitzendkrachten, scholieren en studenten die een centje bij willen verdienen. Stefan: “Zo’n 65 procent van onze omzet wordt in deze relatief korte periode gerealiseerd, als mensen hun tuinen klaarmaken. Verder leveren we het hele jaar door buxusplanten in allerlei vormen. Voor de herfst- en wintermaanden produceren we bovendien Gaultheria (plantjes met rode bessen) en minikerstboompjes. Ook bijpassende manden en potten hebben we. Momenteel zijn we aan het kijken welke producten we nog meer kunnen leveren, zodat we straks echt jaarrond aan het werk zijn. Een voorbeeld: in Portugal gaan we op een terrein van 15 hectare sierfruit telen, dat we in het najaar op de markt willen brengen.”

Trendy product

En dan te bedenken dat de populariteit van bloeiende lavendel per ongeluk werd ontdekt toen de beide eigenaren Paul en Hans van der Salm hun handel in tuinplanten ongeveer 25 jaar geleden opzetten. Stefan: “Daarna is het hard gegaan. De laatste zes jaar is onze lavendelomzet jaarlijks met tien tot vijftien procent gegroeid. Het is gewoon een heel mooi product. Zowel de kleur als de geur herinnert mensen aan een vaak prachtige vakantie. Wij versterken dat met een breed en sterk assortiment in diverse kleuren en een mooie presentatie in potten met trendy designs.”


Contactgegevens van Gebr. Van der Salm

Kooiweg 15
2771 WJ Boskoop

• Bel: 0031172218676 • E-mail: [email protected] • Website: vdsalm.com