welgelegen | kitchen & drinks
Bij het interview over hun deelname aan de Sterkste Schakel van Rijnland vertelden Dick en Jol Kraakman hoe trots ze zijn op hun team. ‘Ze doen het hartstikke goed en zijn essentieel voor de sfeer. Met hun instelling konden wij in 2022 meedoen aan de Terras Top 100 en eindigden wij zelfs op de 18e plaats.’ Een paar dagen na het interview belt Dick ons glunderend op: ‘Dit jaar zijn wij als twaalfde geëindigd!’
Na corona hebben zij bij Welgelegen – Kitchen & Drinks de schwung weer helemaal te pakken. ‘Dat komt zeker door onze twintig vaste en losse medewerkers. Vlak voor corona hadden wij onze laatste grote investering gedaan in de zaak. Wij stelden ons erop in om daar in 2020 flink wat van terug te verdienen. Dat ging dus niet door.’ Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten schakelden zij meteen over op thuisbezorging van maaltijden. ‘Het betekende dat wij ook bestellingen kregen van mensen die ons bedrijf eerder niet kenden, zelfs vanuit Katwijk en Leiden. Met Kerst zijn wij er met volle inzet van het team zelfs in geslaagd om vijf gangen à la carte thuis te bezorgen; iedere gang apart!’ Het vergde veel planning maar ze hebben hun klantenkring erdoor kunnen uitbreiden.
Tot niet zo heel lang geleden was ‘Welgelegen’ een ouderwetse kroeg, annex slijterij. ‘Toen ik hier als barkeeper kwam werken,’ vertelt Dick, ‘hadden wij vijf tafeltjes binnen en verkochten wij tijdens café-uren ook nog uit de slijterij.’ Toen rond 2010 het rookverbod ook voor hen ging gelden besloten ze het roer om te gooien: ‘Ik ben van huis uit kok, dus wij wilden omschakelen naar een eetgelegenheid. De slijterij verdween, de tussenmuur ging eruit, de keuken en de toiletten werden vernieuwd en er kwam een terras. Ik ging de keuken in.’ Nu is er binnen plek voor zeventig couverts en zijn er op het sfeervolle, overkapte terras ook nog zestig zitplaatsen.
‘Dick’s kwaliteit als chef,’ vindt echtgenote Jol, ‘is dat hij de planning van de bestellingen op orde heeft, zodat je je maaltijd loeiheet uitgeserveerd krijgt. Met die planningsvaardigheid slaagt hij er ook in om ook voor groepen tot twintig mensen à la carte te koken. Daarmee onderscheiden wij ons, denk ik, wel van andere zaken.’ Tel daarbij op dat Dick altijd de tijd neemt om tijdens de avond nog even bij de tafels langs te gaan voor een praatje of een opmerking. Ook de klanten krijgen alle tijd om na te praten, want Welgelegen draait iedere avond altijd maar één ronde. ‘Onze gasten vinden het fijn om lekker lang te blijven zitten.’
In 2022 deed Welgelegen mee aan de Terras Top 100. ‘Dat was best stressen voor ons team, want wij werden beoordeeld door een mystery guest. Toch hadden wij er alle vertrouwen in, want ons team is er allang aan gewend dat wij wel Pietje Precies zijn over het werk. Wij waren al blij met nominatie in de Top 100 (uit 400 deelnemers), maar die 18e plek werd door iedereen gevierd.’ En hoe werd de stress dit jaar ervaren? ‘Wij hebben ze niet verklapt dat wij weer meededen. Dus minder stress levert nog zes plaatsen extra op.’
Jacoba van Beierenweg 90
2215 KZ Voorhout
De andere 5 genomineerden van Horeca & Retail Food in 2025.