gebroeders wop – eetcafé voor de kenners uit de buurt
Achter een smalle gevel aan de Hoofdstraat in Sassenheim heerst zes dagen per week gezelligheid. De zaak van de broers Lars en Sten Woppenkamp loopt achter die gevel nog vele meters door. ‘Op een topavond kunnen wij ruim 200 gasten een goede avond bezorgen. In ons eetcafé serveren wij de lekkerste spareribs van de streek, wij maken cocktails in de bar, DJ’s draaien hun muziek op onze installatie en wij hebben zelfs een binnentuin.’ De broers draaien zo goed dat ze al stilletjes nadenken over het ‘breder maken van het bedrijf’.
‘Toen wij hier begonnen, konden wij nog geen biertje tappen. De vorige eigenaar verraste ons in 2017 met de vraag of wij zijn café wilden overnemen,’ zegt Lars. ‘Daarvoor waren wij actief als makers en bezorgers van sushi (de eerste in Sassenheim). Dit was onze stamkroeg, dus kenden wij de eigenaar.’ Na die eerste verrassing moesten de broers even goed nadenken: Kunnen wij dit? Hebben wij het geld? Kunnen wij klanten binden? Wat voor soort café willen wij zijn? ‘Daar waren wij best snel over uit. Al is het maar omdat Sassenheim een fijn dorp is. Wij kennen iedereen: gasten en horeca collega’s. Dat is misschien wel doorslaggevend: wij kennen onze gasten bij naam. En iedere nieuwe gast zien wij later weer terugkomen met zijn of haar vrienden!’
Gebroeders Wop toont zich achter de gevel allereerst als eetcafé. De bar staat in het midden van de zaak, met daarachter de caféruimte, een aparte zaal en de tuin. ‘In de loop van de avond verschuift de sfeer van vóór naar achter. Mensen komen een hapje eten en blijven hangen in de zaak wanneer wij de muziek wat harder draaien. Op vrijdag en zaterdag programmeren wij vaak ‘live’ muziek, een DJ of een band, en op zondag een iets ander soort optreden.’ Gebroeders Wop staat voor die sfeer ruimschoots bekend in Sassenheim, maar heeft ook regelmatig gasten van verder weg. ‘Heerlijk om iedere avond vanachter de bar de stemming erin te houden.’
‘Toen het besluit gevallen was hebben wij flink aan tijd en geld geïnvesteerd in ‘Gebroeders Wop’. Wij hebben veel zelf gedaan: de voorgevel, het interieur, de tafels en aankleding, geluidswering, nieuwe koelingen in de keuken, zelfs de tuin. Alles om de sfeer naar onze eigen stijl te veranderen en onze gasten de beste kwaliteit te kunnen bieden. De beste spareribs van de streek, de sushi die wij nog steeds maken, en de cocktails moeten toch uit een goede keuken en van een goede bar komen!’ Om de drukte aan te kunnen hebben ze een jong team van zo’n vijftien mensen. Sinds 2017 hebben ze het concept van de zaak goed kunnen neerzetten, zijn de mensen ingewerkt en werken ze zelfs goed samen met andere horecabedrijven in Sassenheim.
Door de brede uitstraling van Gebroeders Wop heeft de zaak een grote groep gasten kunnen binden. ‘Wij zijn een brandpunt van gezelligheid in de straat. Daar komen mensen op de bonnefooi op af. Ook als ze alleen zijn: ze komen toch wel een bekende tegen. Overdag komt jan en alleman voor koffie op het terras(je), aan het einde van je werkdag zie je collega’s komen borrelen. Wij zijn sowieso een prima plek voor vrijmibo’s. ‘Kom maar op met je collega’s.’
Hoofdstraat 173
2171 BB Sassenheim
De andere 5 genomineerden van Horeca & Retail Food in 2025.