broekhof hout – houthandel en timmerfabriek sinds 1975

‘Er zit heel veel toekomst in hout’

Bouw, Installatie & Techniek (< 20 medewerkers) | 2021

Ferry Broekhof, zoon van oprichter Piet, aait de drie meter hoge deuren van Mahonie. “Het heeft een nog betere dichtheid dan het meest gebruikte hardhout. Het laat zich heel mooi bewerken en trekt niet krom. Het is mijn favoriet voor deuren en kozijnen.” Voor Ferry en zijn mannen draait alles om langdurige kwaliteit. Of het nu maatwerk of seriewerk is.

Broekhof hout ontstond met de handel van sloophout, maar is inmiddels vér doorgegroeid. Het bedrijf verhandelt niet alleen de beste kwaliteiten hout voor vele toepassingen. Het is ook een gespecialiseerde, moderne werkplaats voor maatwerk. “Uit de streek en ver daarbuiten komen aannemers, hoveniers, industrie, agrariërs en particulieren naar ons voor kwaliteit.” Broekhof heeft het meeste werk aan de constructie van kozijnen, deuren en ramen. “Wij richten ons niet op massa, maar op maat: speciale constructies voor nieuwbouw of restauratie. Daar hebben wij de machines en vooral het vakmanschap voor in huis.”

Wéér verder uitbreiden

Rampzalige pech in 2001 – een blikseminslag die leidde tot een alles vernietigende brand – bood de gelegenheid om in 2005 een nieuw, ruimer pand in gebruik te nemen. “Daar zijn wij na vijftien jaar al weer uitgegroeid. Wij hebben meer ruimte nodig voor de voorraad en voor de fabricage.” De juiste voorraad is erg belangrijk: “Wij willen natuurlijk nooit misgrijpen voor onze klanten én wij willen ze precies die houtsoorten leveren die nodig zijn. Dat is niet alleen Mahonie voor de mooiere kozijnen, het is ook speciaal afgewerkt plaatmateriaal voor in de industrie.” Met de groei van het aantal klanten, de groei van toepassingen voor hout en de groei van houtproducten zit er niets anders op dan wéér verder uit te breiden. “De vergunningaanvraag voor uitbouw is bijna rond.”

Mooi maatwerk voor projecten

“Het eerste dat mijn vader verkocht was één ronde stok – een bezemsteel dus.” Broekhof Hout verkoopt nu vooral oplossingen: het juiste hout voor de juiste toepassing en maatwerk. Voor het maatwerk heeft het bedrijf – computergestuurde – schaaf- en freesmachines, een spuitinrichting en verlijmapparatuur. “En mijn twee medewerkers hebben verstand van zaken. Indien gewenst kom ik zelf inmeten. En natuurlijk denken wij met de klant mee over de beste manier van doen.” Het maatwerk wordt inclusief hang- en sluitwerk afgeleverd. “De meeste projecten krijgen wij van aannemers, maar ook particulieren met speciale wensen zijn wij van dienst: dan regelen wij er wel een aannemer bij.”

De toekomst van hout is rooskleurig

Of het nu om laadvloeren, droogkisten, schuttingen, deuren, boeidelen of kozijnen gaat, volgens Broekhof is de toepassing van hout een blijvertje. “Hout is veelzijdiger dan kunststof en is daardoor, zeker voor maatwerk, beter inzetbaar. Maar het gaat bij goed gebruik ook langer mee. Voor buitenwerk gebruiken aannemers alleen nog maar hardhout, dat gaat echt langer mee dan het hout dat vroeger werd gebruikt.” Daarbij let Broekhof ook op verantwoorde inkoop: “Zoveel mogelijk FSC-gekeurd of voorzien van andere keurmerken. Zagerijen en importeurs hebben tegenwoordig prima aanbod.” 

Voor Broekhof zit er heel veel toekomst in hout.


Contactgegevens van Broekhof Hout

Hoogduinweg 11
2191 BA De Zilk

• Bel: 0252-521856 • E-mail: [email protected] • Website: www.broekhofhout.nl