Genomineerde: Starkozijn Katwijk

Bouw, Installatie & Techniek (< 20 medewerkers) | 2021

Kozijnen, voordeuren en binnendeuren. Dat zijn de meest in het oog springende producten van StarKozijn Katwijk. In een grote showroom boven de werkplaats wordt een compleet assortiment tentoongesteld. Maar er gebeurt meer achter de deuren van het familiebedrijf. 

Ze schreeuwen het niet van de daken, maar dat er ondernemersbloed door de aderen stroomt van de familie Klok, is ontegenzeggelijk waar. Sinds de start van het bedrijf in 1988 pakten oprichter Jan Klok en zijn vrouw Anneke, die de financiën beheert, de kansen die zich voordeden, en ze verlegden op tijd de koers toen de bankencrisis in 2010 op zijn hoogtepunt was. 

Specialist

Een van de kansen die zich voordeed, was het openen van een showroom in 2003. Dit gebeurde na een gesprek met een kunststofkozijnenfabrikant in Nieuw-Vennep. “Dat leek ons wel wat,” kijken Jan en Anneke Klok terug. Het bedrijf, dat tot dan vooral onderhoudswerk deed, ontwikkelde zich sindsdien tot een specialist in kunststof kozijnen en vervolgens ook van voordeuren en binnendeuren. “Het ging hard lopen en de verkoop en levering van kozijnen en deuren werd onze hoofdactiviteit,” zeggen Jan en Anneke. “Dat heeft ons bedrijf een boost gegeven. Inmiddels zijn we met zijn twaalven plus een vast team van tien tot vijftien zzp’ers die we kunnen inzetten.”

Aanvankelijk was de showroom van StarKozijn gevestigd in de Katwijkse Rijnstraat en de werkplaats aan de Haven in Katwijk, maar in 2010 verhuisde het bedrijf naar het huidige pand op bedrijventerrein Klei-Oost in Rijnsburg, waarmee de werkplaats en de showroom bij elkaar in één pand kwamen. “Dat was wel een hoogtepunt in ons bestaan,” kijkt Jan Klok terug. “Een tweede mijlpaal was de uitbreiding van de showroom in 2018. Dat werd mogelijk toen we het pand hiernaast konden kopen twee jaar geleden.”      

Erin hakken

De onderneming groeide gestaag door sinds het in de kozijnen en deuren ging, al had het bedrijf rond 2010 wel last van de bankencrisis. “Dat hakte er wel in,” kijken Jan en Anneke terug. Dat was reden om het accent weer te verleggen naar het onderhoudswerk, de activiteit waarmee het allemaal was begonnen in 1988. Woningbouwvereniging Dunavie diende zich in 2010 na wat lobbywerk aan als klant voor het dagelijks onderhoud en de renovatie van woningen. En sinds twee jaar werkt StarKozijn ook voor woningcorporatie Meer Wonen in Roelofarendsveen. Ook de hervormde kerk in Katwijk, met zo’n honderd panden, is een trouwe klant.

Zoon Frans leidt dit deel van het bedrijf. “We zijn een van de drie onderhoudspartners van Dunavie,” legt Frans uit. Met succes. De wegvallende omzet tijdens de crisis werd er door gecompenseerd en inmiddels is ook de vraag naar kozijnen en deuren weer flink gestegen, mede als gevolg van advertenties op internet.        

“We zijn veelzijdig, dienstverlenend en hebben alle kennis in huis, van meten tot aanleggen,” omschrijven Jan en Anneke hun bedrijf. “Dat werpt zijn vruchten af. Klanten vertrouwen ons en bevelen ons aan bij anderen. We maken iets moois, wat we zelf hebben bedacht. Dat is genieten.” En Frans voegt toe: “Als wij komen, zie je het in korte tijd opknappen. We doen concrete en tastbare dingen. Dat is het mooie van ons vak.”    

Weg gevonden

“Ja, je kunt wel zeggen dat we een familie van ondernemers zijn,” concluderen Jan en Anneke Klok aan het eind van het gesprek. “Onze zoon Frans zit sinds 2010 in de zaak. Onze andere zoon Nathanael regelt de logistiek in de werkplaats en onze dochters Johanneke en Dinanda doen de verkoop in de showroom. We hebben nog meer kinderen. Die werken niet in de zaak, maar ook zij hebben hun weg gevonden, deels ook als ondernemer.”


Contactgegevens van Starkozijn Katwijk

De Roysloot 9
2231 NZ Rijnsburg

• Bel: 0031714088678 • E-mail: [email protected] • Website: www.starkozijnkatwijk.nl