Genomineerde: HKA Nieuwkoop

Sector-winnaar Dienstverlening (> 5 medewerkers) | 2021

Het motto van HKA Nieuwkoop is ‘Het kan anders’. Dat blijkt al wanneer je in het lege, vlakke land tussen Ter Aar en Nieuwkoop het strakke, maar bijzonder gelijnde kantoor van HKA Nieuwkoop ziet. Het nieuwe pand valt op met zijn schuine dak. Binnen wordt het nog leuker: de traptreden zijn belegd met de profielen van banden van de zware machines. Een leuke binnenkomer.

“Dikke kans,” zegt Frank Hoogendoorn, “dat je met je auto wel eens over óns werk bent gereden. Wij worden door vele wegenbouwers ingehuurd voor grondverzet. In de regio werkten wij aan de verbreding van de N207, wij werken nu aan de N206 tussen Leiden en Katwijk. En wij gaan alsmaar verder van huis: de N3 bij Dordrecht bijvoorbeeld. En voor een opdrachtgever uit Hoofddorp staan we jaarlijks klaar om, indien nodig, Schiphol sneeuwvrij te maken.” HKA voert met zijn machinepark een verrassend brede hoeveelheid werkzaamheden uit bij wegenbouw, natuurontwikkeling, dijk-verzwaring, woningbouw en natuurlijk agrariërs.

‘Gewoon binnenlopen werkt prima’

Hoogendoorn begon zijn loopbaan als verkoper van landbouwmachines. “Telkens opnieuw je gezicht laten zien bij de boeren in Flevoland. Langzaam een relatie opbouwen totdat ze je een opdracht gunnen.” Het is nog steeds een belangrijk en gewaardeerd onderdeel van zijn werk. “Wanneer ik ergens een landmeetploegje aan de gang zie dan stap ik uit mijn auto en ga een praatje maken. Of ik loop binnen bij een bouwkeet. Op de lange termijn werkt dat prima.” Op die manier heeft hij veel werk binnengehaald – bijvoorbeeld rond de aanleg van de HSL – en zo relaties gelegd met grote aannemers als Boskalis.

De juiste man en de juiste machine

“Ons werk draait om twee zaken: de juiste man en de juiste machine. In die volgorde!” Over de machines valt veel te zeggen, “maar uiteindelijk begint het bij de bestuurders. Sinds ik het bedrijf overnam zijn wij gegroeid naar zo’n dertig werknemers. Stuk voor stuk mannen die kunnen lezen en schrijven met hun machines. Een goede vent kan klinkers uit een straat scheppen zonder het zand aan te raken. Dat leren ze bij ons en daar hebben onze klanten meer aan dan aan een machine zónder bestuurder.” Overigens is dat materieel van HKA van hoge kwaliteit. “Daar investeren wij flink in, omdat onze opdrachtgevers dat goed kunnen gebruiken. Met schone motoren, start/stop-systemen, elektrische aandrijvingen en GPS wordt het werk schoner, preciezer en efficiënter. Allemaal dingen die voor aannemers belangrijk zijn.”

Even voorstellen

Voor Hoogendoorn is beleefdheid een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. “Wij vragen nieuwe medewerkers altijd om zich bij het werk van de opdrachtgever voor te stellen in de keet.” Dat is voor nieuwe werknemers nog wel eens wennen. “Maar ook zij hebben snel door hoe goed dat is voor de werksfeer. En het mooie is dat de uitvoerders een volgende keer vragen naar de man (en zijn machine).”

Met hun goede ploeg, modern materieel en effectieve werk geeft HKA overal in de Randstad een visitekaartje af. In het mooie bedrijfspand is de koffie altijd warm voor relatie’s, al moet je daarvoor wel een stukje de polder in.


Contactgegevens van HKA Nieuwkoop

Achttienkavels 7
2421 LG Nieuwkoop

• Bel: 0172571152 • E-mail: [email protected] • Website: www.hka-nieuwkoop.nl

Sterkste Schakel Finale Rijnland 2024

08-03-2024

Meer informatie & kaarten bestellen