scharrelslagerij arbouw

'Alleen als je van farm-to-fork kunt leveren, kun je kwaliteit garanderen'

Sector-winnaar Horeca & Retail Food | 2024

Wanneer je midden in een markt van veeleisende consumenten actief bent, dan moet je extra je best doen op kwaliteit en service. Coen Arbouw gaat nog een ruim stapje verder. Hij loopt met varkens, koeien en kippen van eigen boerderij voorop. ‘Alles 100% biologisch gefokt, gevoed en verzorgd. Mijn klanten krijgen het beste wat er is voorgezet en daarvoor komen ze vanuit de wijde omgeving.’

Naast de voordeur van de zaak in de Schoolstraat hangt vlees in een speciale rijpkast. ‘Die hebben wij opzettelijk van glas gemaakt, al voordat je binnenkomt geven wij je een kijkje in de keuken. Wij vertellen heel graag het hele verhaal van onze producten aan de klanten. Niet alleen omdat wij trots zijn op onze aanpak, maar ook omdat het volgens ons de enige manier is om een mooi en eerlijk product te leveren in een wereld die – terecht – aandacht heeft voor duurzaamheid en gezondheid.’

‘Alleen biologisch vlees kan echt goed zijn’

Scharrelslagerij Arbouw is een schoolvoorbeeld van ‘de korte keten’. ‘Wij weten van ieder stuk vlees van welk dier het komt. Een dier dat wij op onze eigen boerderij hebben verzorgd en gevoed: in schone, ruime en gezonde omstandigheden, met natuurlijke voeders zónder medicijnen.’ Op de boerderij in Hazerswoude, die Coen drie jaar geleden volledig heeft overgenomen, leven runderen en varkens. ‘En onze kippen lopen vrij rond.’ De werkwijze op de boerderij is volgens de strengste normen – waaronder SKAL – gecertificeerd.

Weloverwogen keuze om het familiebedrijf in te gaan

Vader Aad Arbouw is de winkel oorspronkelijk begonnen in 1969. ‘Wij zijn gestart in Hillegom en zijn tien jaar later naar Voorschoten verhuisd. Wij hebben zelfs nog een korte tijd een zaak in Zandvoort gehad, dus hebben wij kennis gemaakt met verschillende streken. Voorschoten is verreweg de leukste omgeving.’ Tot 2014 was Aad de drijvende kracht, omdat zoon Coen begonnen was aan een carrière bij de politie. Coen: ‘Eind 2014 moest ik van mijn opgebouwde voorraad vakantiedagen af, maar wilde niet twee maanden niets doen. Ik ben rond de Kerst mijn vader gaan helpen in de zaak en was toen ‘verkocht’.’ Hij nam na zeventien jaar afscheid van de Politie en begon een opleiding aan de slagersvakschool. ‘Ik was al tegen kiloknallers en daarna nog meer. Juist omdat wij met een eigen bedrijf een concrete bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere wereld heb ik de overstap gemaakt.’

Veelzijdige diensten en lekkernijen rond culinair genieten

En Coen heeft in die jaren dus niet stilgezeten. Naast een boerderij voor eigen vlees is de winkel uitgebreid met een breed wijnaanbod. ‘Maaltijden voor thuis, broodjes voor de lunch en vele delicatessen hadden wij al, maar is nog veel breder opgepakt. Wij verzorgen vrijwel ieder weekeinde een cateringopdracht, van grote gelegenheden tot aan private dining aan huis. Op de boerderij kunnen wij groepen van tien tot honderd personen ontvangen.’ Alles draait bij Arbouw om de liefde voor mooie maaltijden die zij delen met klanten uit Voorschoten en wijde omgeving. ‘De winkel is in dat netwerk van activiteiten de ‘huiskamer’. Hier ontmoeten wij onze klanten als gast en ontstaan de gesprekken die tot meer kunnen leiden. Wij delen recepten met onze klanten en horen hun wensen aan. Zolang het over culinair genieten gaat is er niet veel waar wij niet mee kunnen helpen.


Contactgegevens van Scharrelslagerij Arbouw

Schoolstraat 180
2252 CN Voorschoten

• Bel: 0715613522 • E-mail: [email protected] • Website: arbouwscharrelvlees.nl